Francouzská kuchyně aneb jídlo jako zážitek

    Vydáte-li se na dovolenou do Francie, pak byste určitě měli ochutnat vyhlášenou francouzskou kuchyni, říkají Cestomilky, majitelky cestovní kanceláře Cestomilové, zaměřené zejména na zážitkové a poznávací zájezdy do Francie.

    Pakliže chcete poznat skutečnou Francii, neobejde se to bez bagety. Toto na první pohled zcela obyčejné pečivo, má pro Francouze ohromný význam. Je důležitou součástí takřka každého pokrmu. Nutno také říct, že s bagetou, jakou známe v Česku, ji není možno srovnávat.

    Co je bageta?

    Bageta je typickým francouzským pečivem, jež náleží k významným specialitám francouzské kuchyně. Ve Francii najdete bagetu na každém stole. Dennodenně ji ve Francii spořádají na 30 milionů. Není snad dne, kdy by si Francouzi nedali bagetu k snídani potřenou džemem (případně si ji namočili do kávy anebo horké čokolády), na svačinu nebo k obědu, kdy ji servírují takřka ke každému chodu.

    Víte, že za vznik bagety může vlastně zákonodárná moc? Psal se rok 1920, když ve Francii schválili zákon, který předpisoval, že lidé nesmí chodit do práce před 4 hodinou ranní. Tato skutečnost pekařům zkomplikovala práci. Výroba chleba totiž potřebuje svůj čas. Pekaři se snažili tento problém vyřešit a přišli se skladnějším pečivem, jež nepotřebovalo tak velkou přípravu.

    A tak vznikl tento symbol Francie s charakteristickým vzhledem, který se vyznačuje jistou nepravidelností, na některých místech tenčí a jinde širší. Klasická bageta je dlouhá asi 65 centimetrů a váží 250 gramů. Kůrka je přitom zlatavá a křupavá. Na povrchu ji zdobí zářezy. Uvnitř je pak bageta nadýchaná, smetanová a má zcela typická oka.

    A jak se správně bageta jí? Odlamujete si menší kousky a pak konzumujete. Důležité je, že u tohoto rituálu musíte kolem sebe opravdu hodně drobit.

    Francouzská kuchyně už je i na seznamu UNESCO

    Vyhlášená francouzská kuchyně se ve světě proslavila natolik, že byla zařazena na světový seznam materiálního dědictví UNESCO.

    Na čem si Francouzi ještě rádi pochutnávají?

    Francouzi si na dobré jídlo potrpí. Francouzská kuchyně je inspirována tradicemi a venkovem. Obecně ji můžeme označit za pestrou, chutnou a zdravou. Zdejší kuchaři se nebojí neobvyklých ingrediencí. Zakládá si především na olivovém oleji a aromatickém koření. Hojně využívá ryby a dary moře, potrpí si na maso a pak také omáčky, sýry, houby, čerstvou zeleninu a pečivo. Ze zeleniny to jsou především rajčata, papriky, salát a žampiony. Nejraději mají hovězí, vepřové, skopové a jehněčí maso. V kuchyni jim nechybí ani drůbež, králík anebo zvěřina. Oblíbené tu jsou i pro nás netradiční husí a kachní ledvinky, dršťky, žaludky a játra. Francouzi milují paštiky, šneky, ústřice i žabí stehýnka. Co se týká sýrů, je Francie skutečnou velmocí. K favoritům patří sýry Brie, Morbier, Chebris, Roquefort a Camembert. K typickým francouzským jídlům řadíme i palačinky, tzv. crêpe, připravované na sladko i naslano.

    Jak jí Francouzi?

    Tajemství francouzského jídla spočívá v tom, že s jídlem rozhodně nespěchají. Jídlo je pro Francouze svátkem, a proto si z něj udělali rituál. Jí pravidelně třikrát denně a na každém chodu si dají záležet.

    Snídaně

    Francouzi snídají bez shonu a stresu. Rádi si u jídla povídají. Věří, že je může dobře naladit do nového dne. K snídani Francouzi, vedle bagety, ve svátek a v neděli pojídají i croissanty, které milují. Pozor, nikdy je však nejí s máslem, ale pouze s džemem, případně si je namáčí do kávy. V běžný den pak snídají i plátek chleba s máslem nebo marmeládou, briošky a müslli se studeným mlékem. Na stole jim u snídaně nesmí chybět káva, čaj, čokoláda anebo ovocné šťávy.

    Oběd

    Francouzský průměrně dlouhý oběd trvá obvykle 2-3 hodiny. Nejraději přitom obědvají s rodinou anebo s přáteli, protože jíst sám, to je nuda. A jelikož Francouzi milují pikniky, při každé vhodné příležitosti vyráží do přírody, aby mohli někde pod stromem 3 hodiny hodovat a povídat si. Bohužel během týdne si většina z nich takovéto obědy dovolit nemůže, a tak jim nezbývá spokojit se s posezením v restauraci, v bufetu anebo v kavárně, kde si dopřejí rychlý oběd, salát nebo sendvič. Studenti pak jí ve školní jídelně. Takovýto rychlý oběd se pak skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu.

    Večeře

    Francouzská večeře je vrcholem celého dne a je vždy teplá. Sejde se u ní celá rodina a zabere někdy až tři hodiny. Sestává ze tří chodů, polévky, hlavního chodu a slaného nebo sladkého dezertu (kdy se jí sýr, crème brũlée jogurt s medem a ovoce nebo salát). K jídlu se obvykle podává bageta, víno a minerální voda. Maso se servíruje se zeleninou, rýží nebo těstovinami. ¨

    Pokud se vám naskytne možnost ochutnat francouzské speciality, neváhejte a dopřejte si je. Francie je skvělým místem, kde můžete poznat dosud nepoznané. Hotelové restaurace vám však skutečnou Francii poznat nedovolí. Vyrazte proto do ulic. Při svém hledání se pouze vyhněte podnikům, které jsou ve špičce poloprázdné.

    Autor článku: Cestomilové, www.cestomilove.cz